Peter Sagan skončil dvanásty na pretekoch Valónsky šíp, víťazom Moreno

17.04.2013 Celý región

Huy 17. Apríla (TASR) - Španielsky cyklista Daniel Moreno vyhral stredajšie preteky Valónsky šíp. Slovenský jazdec Peter Sagan z tímu Cannondale skončil na dvanástej priečke.

Jazdec tímu Kaťuša sa presadil vďaka neuveriteľnému finišu pred Kolumbijčanmi Sergiom Henanom (Sky) a Carlosom Albertom Batancurum (Ag2R). Moreno po 205 km v belgických Ardenách v pravý čas a za sebou nechal favoritov ako majstra sveta Philippa Gilberta a minuloročného víťaza Joaquina Rodrígueza.

"Dohodli sme sa, že dostanem šancu. Je to najkrajší úspech mojej kariéry, vyhral som moje obľúbené preteky," cituje slová 31-ročného víťaza internetový portál eurosport.de.

Dvadsať kilometrov po štarte 77. ročníka podujatia sa o únik pokúsila dvojica v zložení Pirmin Lang (IAM) a Gilles Devillers (Crelan-Euphony). Neskôr sa k nim pripojil Jurgen van Goolen (Accent Jobs-Wanty). Pelotón vedený stajňou BMC ich však pohltil 46 kilometrov pred cieľom. Rozhodovalo sa tak až v záverečnom ostrom stúpaní, kde sa spočiatku dobre držal aj Sagan, ktorý sa zavesil na galusku Gilberta, no v posledných stovkách metrov odpadol. Rovnako sa viedlo aj Gilbertovi, ktorý finišoval 15., jeden z favoritov Tour de France Španiel Alberto Contador z tímu Team Saxo-Tinkoff obsadil so stratou 40 sekúnd 33. pozíciu.

"Kedže som v predchádzajúcich pretekoch na Amstel Gold dostal kŕče, rozhodli sme v tíme, že nebudeme ťahať. Dnes bolo opäť teplo a v záverečnom kopci som už akosi odišiel a jazdci predo mnou boli na tom lepšie ako ja. Pretekám už dlho, takže už prišla aj únava. Prvá časť klasík mi však sadla skvele, aj výsledkovo super vyšla, takže som spokojný s výkonmi i umiestneniami. Teraz si trochu oddýchnem a najbližšie sa predstavím v máji v zámorí na pretekoch Okolo Kalifornie," sprostredkoval slová slovenského cyklistu Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

V nedeľu je na programe posledná klasika ardenského týždňa, Liege-Bastogne-Liege.

Valónsky šíp, (Binche - Huy, 205 km):

1. Daniel Moreno (Šp./Katuša) 4:52:33 h, 2. Sergio Henao (Kol./Team Sky) +3, 3. Carlos Betancur (Kol./AG2R), 4. Daniel Martin (Ír./Garmin), 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) všetci rovnaký čas, 6. Joaquim Rodriguez (Šp./Katuša) +8, 7. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 8. Igor Anton (Šp./Euskaltel), 9. Bauke Mollema (Hol./Blanco), 10. Rinaldo Nocentini (Tal./AG2R), ... 12. Peter SAGAN (SR/Cannondale) všetci rovnaký čas
 

Vyberte región